Știți rețetele video care circulă pe Facebook? Un bol de sticlă filmat de sus (sau o oală), în care o mână aruncă diverse ingrediente din boluri mai mici, și nu mai trebuie decât să bagi bolul în cuptor sau să pui oala pe foc, și mâncarea este gata. Gătitul pare enervant de simplu, că ajungi să te întrebi de ce se mai duc unii pe la școli de bucătari. Din lene și curiozitate, am încercat și eu o rețetă minune de pe Bon Ap (sau cam așa ceva). Așa am făcut pastele cu legume pe care vi le prezint aici.Au fost bune. Mărturie au stat farfuriile goale, pe care nu le-am mai pozat.
Am și o surpriză care face bucătăreasa frumoasă: câteva măști cosmetice pe bază de ulei de măsline. Rețetele de măști le-am primit de la Monini, împreună cu o sticluță de ulei de măsline extra virgin, sticluță care m-a fascinat de-a dreptul. Vă povestesc și motivul.
Mie îmi place să mă joc. Sticla Monini are un dop cu o duză mică prin care țâșnește un jet de ulei numai bun pentru stropit nițel grătarul înainte să arunci legumele sau carnea pe el. Și la salate e util dozatorul. Dacă vrei foarte puțin ulei, apeși doar odată sau de două ori pe sticlă. Bine, după ce bagi prima furculiță în salată, o să mai apeși de vreo șapte ori, pentru că e un ulei foarte gustos. Mă gândesc să păstrez sticla după ce termin uleiul, poate o mai „încarc” pentru salatele viitoare sau pentru uns grătarele de la vară.
Dacă vă interesează cum ajung măslinele ulei și care sunt beneficiile uleiului de măsline extra virgin presat la rece, puteți intra pe site-ul Monini România. Au o mulțime de informații utile și vreo câteva rețete culinare.
N-am primit bani ca să scriu sau ca să gătesc ce vedeți aici. Am primit doar sticluța „squeezable” despre care v-am povestit și rețetele de măști cosmetice. Uleiul e de la Monini, dar părerile sunt ale mele, la fel și mâinile din imaginile următoare.
Rețeta de paste cu legume all-in-one
Această rețetă se poate face în două variante: cu călirea legumelor în ulei de măsline sau fără călire, uleiul de măsline adăugându-se la sfârșit, direct în farfuria cu paste. E comod să arunci totul într-o oală, dar pastele nu prea au chichirez dacă nu sunt stropite din belșug cu ulei de măsline, așa că nu vă apucați de gătit înainte de a verifica nivelul uleiului din sticlă.
Ingrediente pentru paste cu legume
- 150 g spaghetti
- 100 g ardei gras de diferite culori
- 60 g dovlecel
- 1/2 ceapă roșie
- 100 g broccoli
- 80 g vinete
- o mână de ruccola
- 5 roșii cherry
- 100 ml vin alb
- 40 ml oțet
- 2 căței de usturoi
- 1 lingură de paprika
- 2 linguri de ulei de măsline
- Sare după gust
Mod de preparare:
Rețeta de pe BonAp spune că se taie legumele cubulețe și se pun într-o oală, împreună cu 350 ml de apă și cu toate celelalte ingrediente. Așa am facut, dar am adăugat pastele în momentul în care legumele au dat în clocot.
În așteptare, am degustat aproape tot restul de vin și am ciugulit din feliuțele de brânză pregătite pentru pus în farfurie la sfârșit. Noroc că a fiert repede, că altfel terminam și vinul și brânza.
N-am reușit să mâncăm tot. Cantitățile din rețetă sunt pentru trei persoane foarte flămânde sau pentru patru inși mai ușor de săturat. Oricum, e o cină ușoară și rapidă, bună pentru oamenii ocupați și pentru cei la care gătitul e musai, dar nu-i neapărat o plăcere. Puteți antrena și copiii în ale gătitului, punându-i să aranjeze legumele în oală pe culori.
Nu prea mi-am dat seama ce rol au avut vinul și uleiul de măsline în rețetă. Vinul nu s-a simțit în sos, după părerea mea. Ulei am mai adăugat în farfurie peste paste, pentru că nu mi s-a părut suficient. O lingură sau două de ulei sunt bune pentru tratamente cosmetice, după cum veți vedea în continuare. Legumele, însă, ca și pastele, cer puțin mai mult.
Sărut mâna pentru masă; iată cum faci bucătăreasa frumoasă:
Uleiul de măsline, cheia gustului bun și a frumuseții gospodinelor
Aveam o prietenă care folosea ulei de măsline în loc de cremă de mâini. N-avea ea bani de cremă, dar mâini frumoase avea. Cu cât gătea mai mult, cu atât mai hidratată îi era pielea. Mi-am amintit de această prietenă când am dat curs invitației Monini de a participa la o discuție despre efectele benefice ale uleiului de măsline asupra pielii și părului. Am aflat lucruri interesante și am plecat acasă hotărâtă să îmi fac masca de față (și poate și de păr) cu ulei de măsline, gălbenuș de ou și miere. Mi-am făcut mai întâi o salată (fără miere). Nu vă mai spun cum se face salata, dar iată ce măști cosmetice vă puteți prepara cu ulei de măsline:
Masca de față cu ulei de măsline extravirgin si gălbenuș de ou
Se amestecă un gălbenuș de ou cu o lingură de ulei. Puteți adăuga și o linguriță de zeamă de lămâie. Bogată în vitamina C, lămâia are proprietăți antioxidante, drept pentru care este folosită în multe tratamente cosmetice. Cu lămâie sau fără, amestecul rezultat se aplică pe fața curățată în prealabil. Se lasă să acționeze 5-10 minute, după care se clătește cu apă călduță. Clătirea finală se face cu apă rece, ceea ce va ajuta la închiderea porilor.
Masca de față cu ulei, miere și oțet din cidru
Se amestecă două lingurițe de oțet din cidru (cred că merge și un oțet de mere mai bun) cu o lingură de ulei de măsline extravirgin și cu o linguriță de miere. Această pastă se aplică pe față și se lasă să acționeze 10-15 minute, după care se clătește.
Masca hidratantă cu ulei de măsline și făină de ovăz
Această mască este potrivită pentru tenul gras. Are un efect de curățare profundă și de hidratare. Se amestecă o linguriță de făină de ovăz, una de ulei si una de lapte acru (merge și kefirul). Se adaugă 20g de sare de bucătărie. Se aplică masca pe figură și se lasă să acționeze 20 de minute. Se clătește cu apă călduță.
Idei ar mai fi, dar vă las pe voi să le descoperiți. Puteți să folosiți uleiul de măsline și pentru tratamente pentru păr sau pe post de demachiant. La fel de bine puteți să-l și mâncați cu pâine proaspătă sau în paste cu legume, ca aici: