Daca tot a dat frigul, m-am gandit sa fac ceva care merge foarte bine iarna: supa crema de praz cu cartofi. Nu prea ma omor eu dupa supe crema, probabil pentru ca multa vreme le-am facut numai „de la plic” si intotdeauna mi s-a parut ca au un usor iz de chimicale si o groaza de sare. De-o vreme nu mai folosesc supe la plic, pentru ca am avut curiozitatea sa citesc ingredientele. Am aflat repejor ca toate supele la plic, toate condimentele gen „Vegeta”, toate cuburile de supa contin glutamat de sodiu, care o fi el nectarul zeilor, dar eu chiar nu vreau sa las in urma mea un cadavru frumos si bine conservat.
Care va sa zica, am cautat la David Lebovitz o reteta de supa crema de cartofi cu praz si am si gasit. M-am abatut nitelus de la reteta, aveam niste telina care se cerea folosita repede si niste morcovi care m-am gandit ca nu aveau cum sa strice. In plus, am vrut sa vad ce efect are niste usturoi taiat marunt si calit in ulei impreuna cu prazul. Nu stiu ce gust o avea retata originala, dar a iesit buna si a mea, asa ca iat-o:
Ingrediente:
- praz: patru bucati marisoare (aproximativ 1 kg)
- cartofi: 600 g (eu am avut cartofi rosii, dar cred ca si cei albi sunt la fel de buni)
- telina: o radacina mica, taiata cubulete
- morcov: doi-trei, taiati cubulete
- ceapa: doua cepe galbene taiate marunt
- usturoi: 3-4 catei, taiati marunt
- boia de ardei: 1 lingurita (folositi boia dulce sau iute, dupa preferinta)
- foi de dafin: doua-trei
- ulei de masline: o lingura (merge si de floarea soarelui sau de care aveti prin casa)
- sare si piper dupa gust
- patrunjel tocat marunt: o canita
- smantana: se adauga o lingurita de smantana in farfurie, inainte de a o servi
Prazul se taie fasii si se spala foarte bine. Daca vreti, se poate lasa in apa vreo cateva minute, dupa care se clateste sub jet de apa. Prazul spalat se taie in rondele. Nu se foloseste partea verde inchis, pentru ca este foarte tare.
Se curata cartofii si se taie cubulete. Nu e nevoie sa fie foarte mici, pentru ca oricum se lasa la fiert destul de mult.
Intr-o tigaie sau direct in oala, se incinge uleiul de masline si se adauga prazul, usturoiul si ceapa tocata marunt. Se presara si boia de ardei, apoi se caleste la foc mic vreo 7-8 minute, amestecand des, ca sa nu se lipeasca.
Se adauga cartofii, morcovul, telina, foile de dafin si vreo doi litri de apa (adica daca ati ales sa caliti in tigaie si nu in oala, e timpul sa schimbati recipientul). Se adauga si o lingurita de sare, se acopera cu un capac si se lasa sa fiarba la foc mic pana cand legumele se inmoaie. Asta inseamna vreo 30-45 de minute.
Cartofii se incearca cu o furculita: daca se patrund usor, inseamna ca sunt fierti. Se ia oala de pe foc si se scot foile de de dafin din supa. Cu mixerul vertical se transforma legumele in crema, direct in oala in care au fiert. Daca vi se pare prea groasa supa, mai adaugati apa si dati un clocot. Patrunjelul proaspat, taiat marunt, se poata adauga fie direct in oala, fie in farfurii. Eu am pus putin in bolul cu supa si cu smantana, pentru poza, dupa care am adaugat restul in oala. A mers la fix cu putina smantana si cu patrunjel tocat. Dupa ce am facut poza, am mai rasnit niste piper deasupra.
Voi cum faceti supa crema de praz?