De cîte ori nu v-ați întrebat ”ce să mai gătim în weekend?” doar ca să ajungeți tot la o pizza, la restaurantul preferat? De ce să mai gătim, când putem lua totul gata pregătit? Bucătăriile sunt mici, ingredientele nu sunt întotdeauna la îndemână iar statul la cratiță nu e cel mai îmbietor mod de petrecere a weekendului.
Și dacă am putea să gătim de plăcere?
La CulinaryOn, lumea vine să gătească de plăcere. Am fost și eu acum vreo săptămână. Am cunoscut oameni noi, am revăzut prieteni vechi, am gătit și am învățat câteva trucuri pe care deja le folosesc în bucătăria proprie. De exemplu, voi știți cum se scoate sâmburele de avocado din două mișcări? Dar cum se curăță ghimbirul de coajă fără să arunci un sfert din el? Eu habar n-aveam. Ca să nu mai vorbim că paste nu mai făcusem în viața mea, pentru că mi se părea foarte complicat.
În seara cu pricina am gătit California Maki și supă picantă cu paste de casă. Drept desert am făcut orez cu mango si cu sos de lapte de cocos și zahăr brun.
Ce este CulinaryOn?
CulinaryOn e un fost hangar transformat într-un uriaș studio de gătit. În încăperile destinate cursurilor culinare sunt insule mobile echipate cu tot ce trebuie pentru gătit (inclusiv plită cu inducție și robot de bucătărie). Totul este nou și foarte curat. Chiuvetele au robinete cu senzor – foarte util când vrei să te speli pe mâini de aluat sau de orez lipicios. Dacă nu vrei să atingi mâncarea, poți să folosesti mănuși. La intrare ți se dă un șorț, așa că nu trebuie să te temi că iți vei păta hainele. Poți să vii direct de la birou, fără nicio grijă.
În prima fază ți se arată ce ai de făcut. Apoi îți alegi un banc de lucru unde vei găti împreună cu 2-3 prieteni (daca nu sunteți prieteni, probabil că veți deveni), după care vă împărțiti sarcinile și vă apucați de treabă. Când vă plictisiți de tăiat morcovi, ceapă, avocado și alte cele, puteți face schimb cu colegul care montează sushi. Toată lumea e cu ochii pe aragaz, unde clocotește supa.
Cum ne-am distrat noi la cratiță, la CulinaryOn
Eu am făcut aluatul pentru paste. Am amestecat bine ouăle cu făina, după care am frământat aluatul până când mi s-a desprins ușor de pe mâini. În tot acest timp, ceilalți colegi au tăiat legumele pentru supă, și ingredientele pentru California maki. I-am ajutat și eu puțin. Cel mai mult mi-a placut sa feliez mango, doua-trei feliuțe pe farfurie, una în gură, și tot așa pâna când l-am terminat.
Aluatul de paste trebuie să se odihnească aproximativ o oră, după care se ia și se intinde pe blatul de lucru presărat cu puțină făină, apoi se trece prin mașina de întins aluat. Dacă nu aveți așa ceva acasă, puteți folosi un sucitor de lemn presărat cu puțină făină. Apoi, fâșia de aluat se trece prin rola de făcut paste, care o face franjuri-franjuri in doi timpi și trei mișcări.
Am vrut să facem supa mai puțin picantă, așa că nu am pus tot ghimbirul și tot ardeiul iute. Nu ne-a folosit la nimic, pentru că la final ne-au amestecat supa de la toate mesele într-o oală mare, în care apoi s-au adăugat pastele proaspete și urechile de lemn. Supa a ieșit foarte iute, dar pastele și ciupercile au mai luat din iuțeală, așa că până la urmă a fost o combinație foarte bine echilibrată.
Cursuri de bucătar sau distracție cu prietenii?
O seara la CulinaryOn începe de pe la ora 19 și ține până târziu în noapte. În tot acest timp gătești trei feluri de mâncare, înveți trei rețete și mănânci ce-ai gătit. Chiar dacă distracția e mare, treaba e foarte serioasă. Se gătește de-adevăratelea, cu cuțite ascuțite, cu roboți de bucătărie de ultimă generație și cu ingrediente proaspete și apetisante. Se aude destul de des „nu mai mâncați ingredientele” – dar cum poți să tai un mango fără sa guști?
Puteți vedea programul următoarelor cursuri de gătit pe site-ul CulinaryOn sau pe pagina lor de Facebook. Eu vi le recomand cu căldură. În plus, dacă aveți copii și vreți să le faceți o surpriză minunată de ziua lor, puteți rezerva un studio pentru o petrecere de gătit pentru copii. Distracția celor mici e garantată, iar voi nu vă veți plictisi.