Desi la prima vedere, aceasta reteta de cotlete de porc umplute pare complicata, va asigur ca nu este mai greu de facut decat orice alt fel de mancare. Singurul lucru de care trebuie sa tineti cont este ca timpul de gatire va fi putin mai lung, pentru ca implica si preparearea amestecului de ciuperci si ceapa pentru umplutura, taierea de „buzunare” in cotlete si umplerea lor.
Haideti sa luam doua cotlete de porc cu os, groase de aproximativ doi centimetri.
Cele mai multe retete recomanda folosirea cotletelor dezosate. Mie mi se par mai bune cele cu os. Imi place sa rod oasele, si in plus, carnea din jurul lor mi se pare cea mai buna.
Spalati cotletele cu apa rece, apoi tamponati-le cu un servet de bucatarie curat, pentru a absorbi apa in exces. Unii bucatari recomanda sa nu se spele carnea inainte de gatire. Faceti cum doriti, pentru ca partea cea mai importanta abia acum urmeaza. Luati cel mai ascutit cutit pe care il aveti in bucatarie si despicati fiecare cotlet, asa cum se vede in poza de mai jos.
Imi pare rau ca n-am putut sa ma filmez in timp ce faceam buzunarul in cotlet, dar nu am avut echipamentul necesar la indemana. In orice caz, iata ce am obtinut:
Sarati carnea, asezonati-o cu condimente dupa preferinta si bagati-o la frigider pe perioada cat pregatiti umplutura. Eu am asezonat cotletele cu un amestec de praf de usturoi si cimbru.
Luati o ceapa de marime medie, curatati-o de coaja si taiati-o in doua.
Taiati ceapa. Nu este nevoie s-o taiati foarte fin, pentru ca oricum se va inmuia la gatit. Aici aveti un film care va arata cum sa taiati ceapa fara sa plangeti.
Luati aproximativ zece ciuperci albe. Eu am ales unele medii si mici, asa cum se vede in fotografia urmatoare. Au fost suficiente pentru umplutura celor doua cotlete de porc din pozele anterioare. Aveti grija sa spalati bine ciupercile, sa nu ramana pamant printre lamele. Stiu gospodine care aleg doar ciuperci inchise, ca sa fie sigure ca nu gasesc tot soiul de insecte sau murdarie sub palarie.
Taiati ciupercile si coditele in bucatele mici. Eu stau destul de prost la capitolul rabdare, asa ca ale mele sunt destul de mari, insa nu e o problema, pentru ca oricum se inmoaie si se micsoreaza la gatit.
Intr-o tigaie, incingeti doua linguri de ulei de masline, apoi puneti ceapa si caliti-o timp de 3-4 minute, la foc mediu. Amestecati din cand in cand, ca sa nu se lipeasca. Adaugati ciupercile, amestecati bine si asezonati cu sare, piper, fulgi de ardei iute, usturoi sau orice alt condiment va place.
Caliti amestecul de ceapa si ciuperci la foc mediu, timp de 4-5 minute, amestecand din cand in cand. Intre timp, ca sa nu stati de pomana sau sa va jucati la calculator, apucati-va de taiat patrunjelul si mararul. Nu uitati sa le spalati bine, ca uneori mai sunt lighioane si gunoaie in legaturile de verdeata.
Adaugati verdeata tocata in tigaie si continuati sa gatiti, amestecand bine.
Umplutura n-o sa stea legata, dar situatia e foarte usor de rezolvat cu putina branza feta. Pentru cele doua cotlete, eu am folosit o felie de feta groasa de aproximativ un centimetru. De fapt puteti pune orice tip de branza care se topeste frumos sau ou batut. In poza de mai jos am vrut sa va arat cam cata branza feta am folosit eu ca sa se lege compozitia.
Adaugati branza maruntita in tigaie. Mai gatit vreo doua minute, amestecand continuu. Nu va opriti, pentru ca branza abia asteapta sa se lipeasca de tigaie.
Cand branza s-a topit aproape complet si s-a amestecat cu celelalte sucuri din tigaie, luati amestecul de pe foc. Cu o lingura, umpleti cele doua cotlete pregatite anterior.
Daca ati respectat tot ce-am scris, probabil ca v-a ramas niste umplutura. Nu va chinuiti s-o indesati in buzunarele din cotlete, pentru ca o vom folosi putin mai tarziu. Deocamdata umpleti cotletele si inchideti-le cu niste scobitori, ca in poza de mai jos. Preincalziti cuptorul la 200 grade C.
Intr-o tigaie, incingeti doua linguri de ulei de masline si perpeliti coteltele cate doua minute pe fiecare parte.
Mutati coteltele sin tigaie in vasul pentru bagat la cuptor. Rasturnati in tigaie umplutura ramasa, adaugati o jumatate de cana de apa, puneti-o la foc mediuy si amestecati bine. Scopul e sa dezlipiti bunatatea de ceapa caramelizata de pe fundul tigaii. In engleza, asta se numeste „deglazing”. Nu stiu termenul romanesc, dar sper ca ati prins ideea. Cand ati terminat cu dezlipitul, turnati acest sos peste cotlete, acoperiti vasul si puneti-l in cuptorul incins.
Acum aveti vreo 30-45 de minute in care va puteti relaxa, desi ar fi mai nimerit sa va ocupati de garnitura. Eu am fiert cativa cartofi, apoi i-am scurs de apa si i-am amestecat cu unt si sare. Ii puteti gati in unt topit pret de vreo doua ninute. Am folosit aceeasi garnitura de cartofi si ca acompaniament pentru reteta de aripioare picante de zilele trecute.
Cotletele de porc umplute se servesc calde, cu putin piper proaspat rasnit pe deasupra.
Sfat suplimentar: negoicati cu cineva din familie sa spele vasele, pentru ca o sa fie o multime!
Iata si lista de ingrediente pentru doua cotlete de porc mari (suficiente pentru doua persoane nu foarte infometate)
- 2 cotlete de porc cu os, groase de 2cm
- 1 ceapa de marime media, tocata marunt
- 10 ciuperci albe de marime media, maruntite
- 1 legatura de patrunjel proaspat taiat marunt
- 1 legatura de marar taiat marunt
- 1 felie de branza feta
- 4 linguri de ulei de masline (sau de care va place)
- sare si piper dupa gust
- condiomente dupa preferinta (cimbru, busuioc, praf de usturoi, fulgi de ardei iute)
- 2 scobitori (de lemn, nu de plastic, pentru ca trebuie sa reziste in cuptor)
Acum banuiesc ca vreti sa vedeti si o sectiune printr-un astefel de cotlet de porc umplut, nu-i asa?
Cum vi se pare?