Otetul nu e doar e un ingredient minunat in salate si sosuri, marinate si conserve, ci si un agent excelent de curățare. Bunica il folosea la limpezirea parului, la vopsitul oualor si al tesaturilor. E relativ ieftin, la indemana și prietenos cu mediul înconjurător – de ce să nu-l folosești și tu?

Iata cele 10 utilizari ale otetului la care nu te-ai fi gandit

1. Desfundarea chiuvetei. Scurgerea de la bucatarie e infundata cu grasimi si resturi de mancare? Inainte de a apela la solutii sofisticate și mai ales costisitoare, incearc-o p-asta: ½ pahar de otet + ½ pahar bicarbonat de sodiu in chiuveta plus apa in chiuveta cu dop. Amesteci bine scoti dopul si lasi sa se scurga.

2. Curatarea urmelor de lipici (banda adeziva) de pe mobile, faianta etc. Pulverizeaza otet alb si sterge urma cu o laveta sau hartie menajera

3. Indepartarea mirosurilor neplacute din cosul de gunoi: imbiba o felie de paine cu otet si pune-o pe fundul recipientului, unde o lasi peste noapte – pana a doua zi ai scapat de miros.

4. Ca agent de curatare: foloseste o solutie de apa plus 1/3 otet si o lingurita de sare, in sticla cu pulverizator.

5. Elimină mirosurile neplacute din aer. Ai prajit ceapa sau peste si nu vrei sa afle si vecinii despre asta? Pune in zona poluanta olfactiv un pahar de otet de mere acoperit cu folie alimentara, in care ai facut 2-3 tăieturi cu cutitul.

6. Netezit tricouri: pune tricoul umed pe umeraș (după ce l-ai scos din mașina de spălat) și pulverizează pe el o solutie din 1 parte otet si 3 parti apa. Lasă-l să se usuce și e gata călcat.

7. Indepartarea mirosului de pisica de pe mobilier (fotolii, canapea): puverizeaza otet pe locul preferat al pisicii – n-o să se mai așeze niciodata pe el, pisicile urasc mirosul de otet.

8. Un pic de otet in apa de la flori le pastreaza mai mult timp prospetimea.

9. Otetul curata usor lentilele de ochelari (de soare/vedere), dandu-le claritate.

10. Otetul poate fi folosit cu succes la curatarea vaselor din Teflon, de pe care indeparteaza petele si mirosurile. Pentru asta, nu trebuie decat sa punem pahar de otet in vas (tigaie) si sa il aducem la fierbere, timp de 5 minute.

Voi la ce folositi otetul in gospodarie, in afara de gatit?