Magiun de prune facut in casaCuvântul magiun vine din limba turcă (macun) și înseamnă pastă alimentară consistentă obținută prin terciuirea și fierberea prunelor sau altor fructe. E sezonul prunelor bine coapte, e păcat să nu le păstrezi dulceața și aroma într-un magiun de prune făcut în casă.

Spre deosebire de gemuri și dulcețuri, magiunul este o conservă de fructe fără niciun conservant, nici măcar zahăr. Așadar, un „dulce” ușor, dulce-acrișor, bun pentru toată familia. Mai ales iarna, când te apucă dorul de fructe și vrei și o alternativă la raftul din supermarket alegi cu gemuri de fabrică, făcute cu gelatină, zahăr și conservanți.

Ingrediente pentru 5 borcane de magiun de prune:

  • 3 kg de prune
  • ¼ cană de apă
  • Mai ai nevoie de 5 borcane curate și bine uscate, cu capac. E bine să cumperi capace noi în fiecare an, ca să eviți apariția mucegaiului la suprafața magiunului.

Mod de preparare al magiunului de prune

Prunele spălate, curățate de sâmburi și rupte în jumătăți se pun la fiert într-o cratiță de inox, cu puțină apă, ca să nu se prindă de fund, până când prunele încălzite lasă suficientă zeamă. Se fierb la foc mic, timp de 2-3 ore, amestecând mereu, cu o lingură de lemn.

Oala cu magiun fierbe de zor

Timpul de fierbere e destul de relativ, în funcție de cantitate și cât de coapte sunt fructele. Cu cât îl fierbi mai mult, cu atât pasta se îngroașă, se închide la culoare și se păstrează mai bine (nu se acrește, nu face mucegai). Dar mie îmi place magiunul mai zemos și cu fructele cât mai întregi, de aceea nu-l fierb prea mult timp. (În schimb, îl mai fierb o tură cu borcan cu tot, ca să îl sterilizez mai bine, după cum descriu mai jos.)

După ce a atins consistența dorită, magiunul fierbinte (de pe foc) se toarnă cu un polonic în borcanele așezate într-o tavă (cratiță) de metal. Borcanele cu magiun se închid etanș cu capacul și se pun la păstrare într-un loc răcoros. Eu însă le fierb înainte de asta la bain marie, timp de 10-15 minute.

Magiun de prune turnat cu polonicul

Fierberea în bain marie nu e obligatorie, dar e utilă dacă vrei să ai un magiun mai moale, cu o culoare vie, bun la gust și care se păstrează perfect în borcane, timp de câteva luni. Pentru această procedură, fiecare borcan se înfășoară într-o foaie de hârtie și se pune într-un vas cu apă – ai grijă ca apa pentru fiert în bain marie să aibă aceeași temperatură cu cea a borcanelor cu magiun – fierbinte dacă tocmai ai sigilat borcanele cu magiun fierbinte sau rece, dacă le pui la fiert a doua zi.

Reteta de magiun de prune fara zahar

Turnați magiunul în borcane cu mare grijă, pentru că e foarte fierbinte

magiun de prune gustos, pe paine

Gustos și sănătos, magiunul fără zahăr e irezistibil

Magiunul de prune e excelent pe pâine prăjită cu unt și cu miez de nucă rumenită în cuptor. După deschidere, borcanul cu magiun se păstrează câteva zile la frigider.

Puteți găsi mai multe rețete ale Mihaelei aici: http://24life.ro/category/lifestyle/gourmet/