În copilarie, oala sub presiune a fost vedeta bucătăriei noastre. Abia așteptam să o umple mama cu bunătăți și să o pună pe aragaz. O pândeam pe măsură ce se încingea și așteptam cu nerăbdare momentul când aburul fierbinte începea să iasă prin duza de pe capacul oalei.

N-aveam noi programe la televizor, dar oale sub presiune erau. Pentru mine, oala sub presiune și mașina automată de spălat erau mai interesante decât televizorul.

Oala minune – Oala sub presiune Kukta

Oala noastră era din aluminiu și, din câte îmi amintesc, se numea Kukta. Cred că era poloneză. Mama o botezase Oala Minune și pot să spun că și-a meritat numele. 

Cel mai des o foloseam la fiert carnea de vită pentru salata boeuf și la fiert fasolea albă pe care o aducea bunica de la țară. Mai gătea mama cartofi, morcovi și alte legume. Cred că își făcuse un tabel cu timpul de fierbere al diferitelor alimente, ca nu cumva să le țină prea mult pe foc.

De ce să cumperi o oală sub presiune?

Desigur, n-o sa cumperi o oală sub presiune ca să o ții degeaba în dulap. Ține cont că oalele sub presiune sunt destul de voluminoase. Dacă nu prea gătești ciorbe, supe, fasole veche, carne de vită sau carne de găină, nu prea ai motive să dai banii pe așa ceva. 

Iată câteva motive să ai o oală sub presiune în bucătărie:

– Câștigi timp – timpul de fierbere sub presiune este mult mai mic decât timpul normal de fierbere. Dacă la legumele moi, care fierb relativ repede, nu câștigi mare lucru, la carnea de vită vei câștiga ore. La fel și la fasolea uscată.

– Faci economie – indiferent dacă gătești cu gaz sau cu curent electric, prin folosirea unei oale sub presiune vei face economii, deoarece timpul de fierbere este redus la mai puțin de jumătate. În loc să ții o oală tradițională două ore la foc mic, poți să gătești aceeași mâncare în mai puțin de o oră. în oala minune.

– Nu mai stai la cratiță – dacă alegi să gătești în oala minune, nu mai trebuie să amesteci prin mâncare. Pui ingredientele înauntru, așezi capacul etanș pe oală, aștepți să înceapă fâsâiala, după care revii la bucătărie fix atunci când trebuie să iei oala de pe foc.

– Poți găti mai multe lucruri în același timp – De exemplu, eu fac ciorbă și salată boeuf în același timp. Pun carnea la fiert în oala sub presiune, o las să fiarbă 45 minute – o oră, apoi adaug legumele. O mai las 15-20 de minute, după care o dau deoparte și adaug cartofii, care fierb în 15 minute (asta dacă nu i-am fiert deja separat, ]ntr-o oală clasică)..În timp ce aștept, nu stau degeaba. Fac maioneza pentru salată și tai frumos murăturile, gogoșarii și măslinele pentru ornat.

– O poți folosi pentru gătit la aburi – ai nevoie de un accesoriu special pentru gătit la aburi, un fel de coș cu piciorușe, care, de regulă, se vinde împreună cu oala. Dacă nu-l ai, poți să cumperi unul separat, însă trebuie să ai grijă să măsori diametrul oalei, ca să nu te trezești că nu-l poți folosi (cum am pățit eu).

Cum alegi cea mai bună oală sub presiune?

Hadeți să vedem care sunt principalele criterii de care e bine să țineți cont când vreți să cumpărați o oală minune.

Capacitatea oalei

Cele mai mici oale sub presiune pe care le-am văzut au un volum de 3 litri. Aveti aici cateva exemple. Mie mi se par mici, chiar și pentru o singură persoană.

Mai potrivită mi se pare categoria de oale cu capacitate între 3 si 5 litri. Aici sunt și câteva modele de la firme cunoscute (Tefal, Zokura, Fissler) – vezi aici modelele dispobibile la Emag.

Cele mai multe modele de oală minune au între 5 si 15 litri. Iată aici ce modele sunt disponibile pe site-ul emag astazi.

Unul dintre cele mai populare modele de oală sub presiune este Tefal Secure 5 NEO, cu capacitatea de 6 litri, pe care o puteți vedea și comanda aici.

Oala sub presiune Tefal

Oala Tefal Secure NEO are doua setari de temperatură (pentru carne și legume), sistem de blocare automată, închidere de siguranță, supapă pentru controlul presiunii și valvă de siguranță. Funcționează cu toate tipurile de plită. Pachetul include și coșul pentru gătit la abur.

De reținut:

Oala sub presiune nu trebuie umplută niciodată mai mult de două treimi. Majoritatea producătorilor recomandă umplerea doar pe jumătate, pentru a evita riscul de accidentare. Unele oale au inscripționate pe interior nivelurile minim și maxim.

Dacă nu știți cum să faceți această evaluare, alegeți o oală sub presiune ceva mai mare decât oala pe care o folosiți în mod frecvent la gătit.

Eu am o oală de 10 litri și gătesc pentru două persoane. Am cumpărat-o pe principiul că dacă e mai mare, poți să o umpli mai puțin. Dacă e mai mică, e mai greu s-o umpli cu vârf.

Materialul: inox sau aluminiu?

A mea e de inox, dar n-am ales-o special. Putea, la fel de bine, să fie din aluminiu, cum era cea de pe vremea copilăriei mele.

În general, oalele din inox sunt mai bune decât cele din aluminiu, pentru că sunt mai durabile. De asemenea, au fundul mai gros, ceea ce vă permite să le folosiți și la rumenirea cărnii. Dezavantajul oalelor sub presiune din oțel inox este că sunt foarte grele. Manevrarea lor e greoaie și sunt greu de spălat, mai ales dacă aveți chiuveta mică.

Oalele minune din aluminiu sunt mult mai ușoare. Dacă aveți probleme cu articulațiile, poate ar fi bine să alegeți o oală din aluminiu, ca să o puteți manevra mai ușor. Dezavantajul cel mai mare al oalelor din aluminiu este că au fundul mai subțire, așa că sunt șanse mai mari ca mâncarea să se lipească și să se ardă.

Un alt dezavantaj este că aluminiul se oxidează repede, așa că oalele ajung să arate urât. În plus, se turtește ușor, dacă loviți oala sau dacă o scăpați pe jos.

Tipul de aragaz: plită pe gaz, plită electrică sau plită cu inducție?

Singura problemă este plita cu inducție, pentru ca nu toate tipurile de oale sunt compatibile cu ea. Dacă nu aveți plită cu inducție și nici nu intenționați să vă luați una prea curând, n-aveți de ce să vă bateți capul cu asta – luați oala care vă place cel mai mult

Securitatea mecanismului de închidere și etanșare

Aici m-aș orienta după părerile altor utilizatori. Căutați pe net păreri despre oala sub presiune pe care vreți să o cumpărați. Daca e ceva de rău, probabil se va fi plâns cineva de asta.

Regula de securitate nr.1 –  oala nu trebuie să acumuleze presiune dacă capacul nu este închis cum trebuie.

Regula de securitate nr. 2 – oala nu poate fi deschisă atunci când este sub presiune

Compatibilitatea cu mașina de spălat vase

Dacă aveți mașină de spălat vase, măsurați interiorul, apoi luați o oală care să încapă. Verificați dacă materialul din care este făcută oala este compatibil cu mașina de spălat vase.

Instrucțiuni de folosire pentru oalele sub presiune

În mod normal, ar trebui să primiți instrucțiunile de folosire și întreținere împreună cu oala. Daca aveți nevoie de informații suplimentare, puteți căuta pe net site-ul producătorului. Dacă nu găsiți nimic, iată ce ar trebui să știți când folosiți o oală sub presiune:

Recomandări generale

  • Nu umpleți oala peste nivelul maxim (în caz că nu are gradații, umpleti-o maxim pe trei sferturi)
  • Atașați cu grijă capacul și verificați să fie închis bine
  • Dați focul mare la început, dar micșorați-l de îndată ce oala începe să scoată aburi
  • Timpul de fierbere se calculează de la momentul în care oala începe să scoată aburi
  • După ce opriți focul, așteptați să se elimine tot aburul înainte de a deschide capacul
  • Nu vă repeziți să ridicați clapeta pentru evacuare rapidă, pentru că riscați să vă ardeți rău de tot
  • Dacă vreți să grăbiți evacuarea aburului, așteptați câteva minute, apoi ridicați clapeta valvei, însă aveți mare grijă să nu vă ardeți (și dați copiii afară din bucătărie). De multe ori, tâșnește apă fierbinte împreuna cu aburul.

Care este cantitatea minimă de lichid necesară pentru gătirea în oala sub presiune?

Asigurați-vă că puneți cel puțin o cană mare de apă pentru fiecare 15-20 de minute de gătit. De asemenea, evitați să umpleți oala în exces (cam o treime din volum să rămană liber)

Timpii de fierbere în oala sub presiune pentru diferite alimente

După cum puteți ghici si singuri, cu cât alimentele sunt tăiate mai mic, cu atât timpul de gătire este mai scurt. Cu cât acumulați experiență, cu atât veți putea să vă dați seama cât să țineți mâncarea pe foc.

Iată câteva repere de timpi de fierbere în oala sub presiune:

  • Carne de vită tăiată cubulețe (cum este cea pentru gulaș care se găsește în magazine): 90 – 120 minute (pieptul de vită fierbe mai greu, pulpa și mușchiul fierb ceva mai repede)
  • Carne de pui: 15-20 minute
  • Carne de curcan: 15-20 minute
  • Pește: 10-15 minute
  • Carne de porc: 60 minute (pentru mâncare de fasole cu ciolan afumat, considerați un timp de gătire de 1.5 – 2 ore, pentru că și fasolea și ciolanul fierb mai greu)
  • Legume: 10-15 minute (pentru cartofi, aș începe cu 10 minute și aș suplimenta doar dacă este nevoie)
  • Fasole uscată: 30 -60 minute (depinde de fasole – unele fierb mai greu, altele mai ușor) –

Nu puteam să închei fără să vă arăt oala mea:

Cum aleg oala sub presiune

Cum aleg oala sub presiune